Evenemang

Söderköpingsjul

Söderköping bjuder på traditionell julstämning


Ljudet av barn som springer över kullersten blandas med doften av glögg och granris i den pittoreska staden vid kanalen. Juldekorerade fönster, ljusinstallationer och en medeltida tomte på besök. Även i år välkomnas liten som stor till Söderköping – för att uppleva den varma julstämningen.

Förra årets upplaga av Söderköpingsjul blev en riktig succé – och i år satsar Söderköping därför dubbelt upp på julkänslan. Från första advent möts besökaren av den pittoreska stadskärnan i stämningsfull julskrud. Dessutom gör ett riktigt omtyckt inslag åter entré på programmet, när den traditionsenliga adventsmarknaden tar plats på stadens torg.

– Ett besök i Söderköping kring jul ska kännas som en resa tillbaka i tiden till en decembermånad kring sekelskiftet. I år är dessutom vår adventsmarknad, som går går av stapeln den första adventshelgen runt om i stadskärnan, tillbaka efter ett års uppehåll. Under marknaden fylls stadskärnan och torgen av mysiga marknadsstånd och juliga upplevelser. Vi vill bjuda på den där genuina julkänslan, som så många längtar efter, när man promenerar på stadens gator, säger Therése Eklöf, Näringslivs- och turistchef på Söderköpings Kommun.

Under marknadshelgen har man chansen att köpa med sig årets julklappar både från marknadsstånden, som erbjuder ett stort utbud av hantverk, ätbara saker och god dryck, och de lokala butikerna som självklart även de bidrar till Söderköpingsjul genom en traditionell skyltningstävling. För de mindre besökarna finns det dessutom stor chans att stöta på Söderköpings egen medeltida tomte – och att få hänga med honom på en tomteparad som avslutas i en dans runt den ståtliga granen mitt i staden.

Julstämningen varar under hela december månad. Ett lokalt konstnärskollektiv överraskar dagligen med en konstjulkalender stadens skyltfönster, god mat och fika erbjuds hos de lokala restaurangerna och caféerna och en skridskobana med konstis alldeles intill Göta Kanal bjuder in till familjer till vintriga upplevelser. Alla söndagar i advent presenteras dessutom ett nytt spännande kapitel av Ramundersagan – där varje kapitel avslutas med att en ny stjärna tänds uppe på det stora Ramunderbergets som ligger invid Göta kanal mitt i staden.

– Det blir en härlig blandning och en stämningsfull upplevelse runt jul. Oavsett om man besöker vår pittoreska stad under adventsmarknaden eller senare under december möts man av stämningsfulla upplevelser i litet och stort, avslutar Therése.

Läs mer om Söderköpingsjul, och se hela programmet för årets adventsmarknad, på visit.soderkoping.se

Torghandel:

Det finns möjlighet att stå som torghandlare vissa dagar under Söderköpingsjul, Adventsmarknaden samt resten av året.

Utställare/torghandlare: kontakta visit@soderkoping.se för intresseanmälan

29nov
30nov
01dec
02dec
03dec
04dec
05dec
06dec
07dec
08dec
09dec
10dec
11dec
12dec
13dec
14dec
15dec
16dec
17dec
18dec
19dec
20dec
21dec
22dec
23dec
24dec
25dec
26dec
27dec
28dec
29dec
30dec
31dec
01jan
02jan
03jan
04jan
05jan
06jan
07jan
08jan
09jan
10jan
11jan
12jan
13jan
Evenemanget pågår till den den 13 jan

Kontaktinformation

Margaretagatan 19
614 80 Söderköping
Kontaktperson: Petra Östelius
Telefon: 0121-18160

Arrangör: Visit Söderköping

E-post: visit@soderkoping.se
Hemsida: www.visit.soderkoping.se

Hitta hit