Årets julgran blev efterlyst

den 15 februari 2021
Mången är de tindrande barnaögon som blickat drömmande på vår stads stolta julgran på Hagatorget. Lika många är säkert de vuxna som vid åsynen av samma mäktiga gran påminns om Zacharias Topelius något svårmodiga dikt Julgranen. som beskriver dess reflektion över att offras för barnens julglädjes skull. Därför är det gott att veta att granen oftast blir till nytta även efter sin storhetstid på Hagatorget i form av bränsle, precis som granen i Topelius dikt.

Hagatorgets julgran

Varje år är förväntan stor när vi inför julen ser fram emot stadens resliga granar. Söderköping har flera år i rad haft lyckan att hitta en fantastisk stor gran till Hagatorget. Men i år spreds en viss osäkerhet bland befolkningen i Söderköping. I början av november efterlyste enheten för Teknik & entreprenad årets julgran på sociala medier. Genast hördes oroliga röster: ”Tänk om de inte får tag på någon gran!”

Vi ringde upp Peter Tauberman, enhetschef och ställde frågan som finns på mångas läppar:

Hittar ni ingen julgran till Hagatorget i år?

 - Jodå, nog blir det julgran i år också. Men de stora, vackra resliga granarna växer ju inte på träd precis. Vi ville engagera söderköpingsborna i letandet på det här sättet.

Har ni fått några napp?

- Jodå, vi har fått en del förslag, och nu har vi valt gran. En grann gran som rest hit från Gusums djupa skogar blir det, det kan jag lova.

Skönt att höra! Och avslutningsvis, när kommer granen på plats?

- Ja vi får väl se när den hittar ner till torget, svarar Peter med glimt i ögat, men viskar när vi skiljs åt, att de ska nog se till att barnen kan tindra vid granen redan första helgen i advent.

Så blir det en julgran på Hagatorget även i år, det känns bra att någonting är som det brukar, detta ovanliga år 2020.