Pressmeddelande

Sara Roxström
den 15 februari 2021 Sara Roxström

 

 

  2020-12-28 PRESSMEDDELANDE

 

Söderköping tipsar om alternativ, lokal julhandel

Nu startar Söderköpings kommun en kampanj i sociala medier och på visit.soderkoping.se i syfte att tipsa och inspirera till lokal konsumtion inför jul och mellandagar. Genom gemensamt ansvar och butiker och restaurangers anpassningar kan lokal handel fortsätta även i år.

 

- Söderköping är en fantastisk stad att julhandla i, med små, personliga butiker och restauranger. Atmosfären är nästintill magiskt tack vare ljussättningen i december. Dessutom möjliggörs en trygg och smittsäker julhandel genom att handlarna erbjuder alternativ som kan passa alla, säger Therése Eklöf, näringslivs- och turistchef i Söderköping. 

Kampanjen vänder sig i första hand till kommuninvånarna i Söderköping, med en ambition att uppmuntra även de som normalt arbetar på andra orter och nu arbetar hemifrån att handla lokalt inför jul. Lokal konsumtion är avgörande för den lokala handel- & servicebranschens överlevnad efter pandemin. Samtidigt är det samstämmigt med Söderköpings kommuns arbete med de globala hållbarhetsmålen, ur alla tre perspektiven (ekonomi, miljö och sociala perspektivet).

Gemensamt ansvar
I kampanjen påminner kommunen även om allas gemensamma ansvar. Att planera sina inköp inför handlingsrundan, kontakta butiken eller restaurangen innan och säkerställa korta besök på plats är några sätt att ta gemensamt ansvar. Allt för att undvika trängsel.

Kontaktperson:

Therese Eklöf, Näringslivs- & turistchef
Telefon: 0121-183 37
E-post: therese.eklof@soderkoping.se

 

Utskickat av:

Therese Bergqvist, kommunikatör

Telefon: 0121-183 31

E-post: therese.bergqvist@soderkoping.se

 

 


2020-12-16

Pressmeddelande Söderköpings kommun

Syna gratulerar Söderköpings kommuntill tredjeplatsen i 2020 års tillväxtindex i Östergötlands län

 

Söderköpings kommun tilldelas idag utmärkelsen som tredje Bästa tillväxtkommun i Östergötland av kreditupplysningsföretaget Syna. Priset som delats ut årligen sedan 2007 är ett intyg på att Söderköpings kommun är en plats där företag kan växa och utvecklas.

 

Stabil utveckling premieras

Boksluten från Sveriges alla aktiebolag har granskats av Syna som konstaterar vilka kommuner som vinner Bästa Tillväxt i år. Synas tillväxtindex premierar en stabil utveckling i näringslivet och lyfter fram kommuner där många företag växer. Enligt 2020 års index hade 31 företag i Söderköpings kommun lyckats leverera positivt i alla de tre faktorer som Syna granskar.

- Vi är jätteglada och stolta å företagens vägnar för den här utmärkelsen. Bra tillväxt och företag som nyanställer är naturligtvis något vi alltid eftersträvar. Detta ger oss en positiv ingång till 2021, då vi ökar vårt fokus på att vara en kommun med ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M).

 

Ingen attitydundersökning

Bästa Tillväxt bygger på fakta. Företaget Syna granskar siffror från företagens bokslut, vilket ger information om hur det faktiskt har gått för näringslivet i Sveriges kommuner. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. Årets tillväxtföretag 2020 baseras på en granskning av boksluten från 2019.

- Vi är väldigt stolta över våra företag som placerar Söderköpings kommun på tredje plats som Bästa tillväxtkommun i Östergötland. Det betyder att vår kommun är en av tre som har den största andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.  Just dessa tre faktorer är naturligtvis jätteviktiga för näringslivsutvecklingen i vår kommun, avslutar Therése Eklöf, näringslivs- & turistchef i Söderköpings kommun.

 

Läs mer på Synas webbsida: https://upplysningar.syna.se/nyheter/nyhet/basta-tillvaxt-2020-en-snabbguide

 

 

Kontaktperson:

Martin Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (M)

Telefon: 0121- 187 40

E-post: martin.sjolander@soderkoping.se

 

Therese Eklöf, näringslivs- & turistchef
Telefon: 0121-183 37
E-post: therese.eklof@soderkoping.se

 

Utskickat av:

Therese Bergqvist, kommunikatör

Telefon: 0121-183 31

E-post: therese.bergqvist@soderkoping.se


2020-11-23
Söderköpings medeltida jultomte hämtar barnens önskelistor under årets Söderköpingsjul. Fotograf: Joel Holmqvist

Söderköpingsjul - hela december!

Söderköpingsjul lyser upp staden hela december
Från den 28e november och genom hela december fram till julafton förvandlas Söderköpings stadskärna till en glittrande adventstad. Då kan alla oavsett ålder uppleva Söderköpingsjul på egen hand, på ett coronasäkrat sätt.
Tillsammans med lokala kultur- & konstutövare, butiker och Stadskärneföreningen skapar Söderköpings kommun en miljö som bjuder in till njutning utomhus. Under hela adventsmånaden erbjuds flera olika promenader på olika teman, som genomförs på egen hand. Däribland en konstadventskalender av föreningen BlandArt i butikernas skyltfönster, en Råttjakt med jultema för de minsta, två olika tipspromenader med fina vinstmöjligheter och inte minst promenaden längs Ån där de nymålade elskåpen kan beskådas.
- Vi vill bidra till en varm julkänsla i adventstid trots det tuffa år vi har i år förklarar Therése Eklöf, Näringslivs- & turistchef på enheten för Näringsliv & turism på Söderköpings kommun. Den årliga julmarknaden fick av självklara skäl ställas in och då bestämde vi oss tidigt för att tematisera hela december istället och på så vis skapa en inbjudande miljö under hela adventsmånaden. Efter de senaste restriktionerna har vi anpassat upplevelsen ytterligare. Gensvaret har varit fantastiskt positivt.
Hon fortsätter;
- Självklart har vi noga överlagt hur vi ska göra en sån här tematisering av staden, och så här kan vi skapa en miljö som kan upplevas på ett coronasäkert sätt i de mindre sällskap som nu rekommenderas.
Söderköpingsjul inleds med klockringning i de centrala kyrkorna klockan 10 på lördagen den 28e november. Då avtäcks stadens butiksfönster och den årliga julskyltningstävlingen drar igång. Butiker och restauranger anpassar sig till rådande restriktioner genom att ibland skylta varor utanför butiken, och alltid erbjuda leverans vid dörren. Fördelen med Söderköpings små, unika butiker och dess engagerade personal är att man klarar göra flexibla lösningar för att säkerställa corona-anpassad handel och restaurangbesök.
Söderköpingsjul bjuder dessutom på två digitala nyheter. Varje söndag kl 8.00 tänds stadens nya adventsljus på en väl synlig plats samtidigt som sagan om hur Ramunderberget fick sitt namn berättas i digitala kanaler.
Dessutom startas stadens egen, digitala adventskalender den 28e november, där följaren får träffa lokala personligheter och företagare och dessutom besöka olika platser i kommunen. De digitala aktiviteterna hittas på Visit Söderköpings sociala medier, youtubekanal och visit.soderkoping.se.
Mer information:

För frågor och pressbilder:
Therése Eklöf
Näringslivs- & turistchef
Söderköpings kommun
0121-183 37
therese.eklof@soderkoping.se

Sara Roxström
Marknadskoordinator
Enheten för Näringsliv & turism
Söderköpings kommun
0121-182 26
Sara.roxstrom@soderkoping.se

 

Pressbilder:

Rådhuset

Rådhuset i Vinterskrud fotograf: Visit Söderköping

 

Julklappar under granen  på Hagatorget. Fotograf: Joel Holmqvist

 

Julgran på Hagatorget. Fotograf: Monica Stangel Löfvall

Råttjakt Fotograf: Monica Stangel Löfvall, Medeltidscentrum Söderköpings kommun

 

Storån mot S:t Laurentii kyrka i vinterskrud Fotograf: Kerstin Wikström 

 

Pressbilder:

För fler pressbilder kontakta:

Sara Roxström
Marknadskoordinator
Enheten för Näringsliv & turism
Söderköpings kommun
0121-182 26
Sara.roxstrom@soderkoping.se