Ramunderbergets mystik blir tema för ny adventssaga

den 15 februari 2021
I år presenteras en ny adventssaga som handlar om Ramunderberget och mystiken kring dess namn. Varje söndag i advent släpps ett nytt, digitalt kapitel i Visit Söderköpings kanaler. Samtidigt tänds en ny ljusgestaltning på Ramunderberget.

Ramunderberget fotograf: Thomas Pettersson

Ramunderberget reser sig mäktigt invid Göta kanal och utgör Söderköpings kuliss. Med sin närhet till stadskärnan lockar berget många besökare året om. Mången är väl de som sedan tidernas begynnelse fascinerats och kanske till och med förundrats över det numera grönklädda berget.

Men hur fick Ramunderberget sitt namn? Vem var egentligen Ramunder? Frågorna är många, lika många som de olika berättelserna. Ibland sägs Ramunder vara en jätte, andra gånger ett troll. Lika ofta beskrivs han som en viking, en riktigt stor och stark sådan.

I den för året nya adventssagan Sagan om hur Ramunderberget fick sitt namn tas besökarna med på en historisk resa bland vikingar, äventyr till havs och kärleksäventyr i Söderköpings natur. Varje söndag i advent presenteras ett nytt kapitel av sagan i Visit Söderköpings digitala kanaler eller youtube kanal

Medeltidscentrums Monica Stangel-Löfvall berättar: ”Vi ville skapa en stämningsfull adventssaga som kan kopplas till en fysisk plats i kommunen. Det är uppenbart att många fascineras av Ramunderberget och dess namn och många historier, så vi valde att göra en tematiserad saga kring det. Dessutom kommer den förstärkas av en ljusgestaltning på berget, exakt vad blir en överraskning som avslöjas första söndagen i advent.” 

Adventsagan är framtagen och gestaltad av Medeltidscentrum, Visit Söderköping och Teknik & Entreprenad i Söderköping kommun. Med start den 28 november kl 8.00 i Visit Söderköpings digitala kanaler.

Se sagan här