Råttorna firar jul i Söderköping

Monica Stangel Löfvall, Medeltidscentrum
den 15 februari 2021 Monica Stangel Löfvall, Medeltidscentrum
Våra vänner råttorna har nu rustat för julen. I råttbona tar man julbad och äter gröt.
Julen hos råttorna påminner bara lite om våra jular och det kan vara lite knepigt att upptäcka vad som är ”juligt”.
Men gå gärna på råttjakt och se hur våra medeltida råttor har det.

Det finns fem råttbon/tittskåp utplacerade i skyltfönstren och ni kan bl.a. hälsa på hos råttfamiljen, pepparkaksbagaren och badstugan. Se om ni kan räkna ut vad det är i paketen, vad de äter och vad de gör.
Innan råttjakten börjar kan det vara bra att veta lite om hur julen firades på medeltiden…

Medeltida jul
Under medeltiden firade man inte julen på samma sätt som idag. Inga granar, julklappar, julbockar eller tomtar. Det var främst ett kyrkligt firande som inleddes med fasta under advent inklusive julafton. Då fick man inte äta kött utan fisk, gröt, bröd och rotsaker låg på trätallrikarna. Julafton var sista fastedagen och då åt man gärna lutfisk. Helgondagarna i december, S:t Nicolaus, S:ta Lucia och S:t Stefan var liksom juldagarna, lediga från arbete då man istället skulle delta i kyrkans olika mässor.
Juldagarna åt man och drack mycket. Hushållets gris och gås var slaktad sedan några veckor och äntligen fanns det färskt kött – inte rökt eller saltat. Det kalasades på korvar, syltor och grytor av olika slag. Maten sköljdes ner med öl, mjöd eller vin, gärna uppvärmt. De riktigt rika kunde dricka varmt vin med honung och olika exotiska kryddor som kanel och ingefära, inte helt olik vår glögg.


Godis fanns inte, torkad frukt, bär och honung var det sötaste hushållen hade. Socker importeras av de allra rikaste först på 1300-talet.
Då börjar man också baka pepparkakor på honung och olika kryddor som kardemumma, ingefära och peppar(!). De ansågs mycket nyttiga och såldes på apotek. Mot slutet av medeltiden kunde de rika också snaska i sig marsipan, gjord av socker och mandel.
Mandel hade länge använts i alla möjliga maträtter, ofta som mandelmjölk. För de flesta var det hasselnötter som gällde, man fick inte plocka dem fritt - men mängden som fick plats i en vante upp till tummen fick man ta.
Julgåvor eller nyårsgåvor kunde förekomma - kanske fick pigor och drängar en liten ost eller korv, ett par vantar eller en bit tyg.

 

Läs mer om hur Råttjakten går till