Tips inför vinterhelgen i Söderköping

den 8 oktober 2021
I år längtar många av oss efter miljöombyte mer än någonsin! Och det kan de flesta av oss hitta utomhus i vår närmiljö, så även här i Söderköpings kommun. Här bjuder Söderköpings turistbyrå på några av sina bästa tips inför en Söderköpingshelg under vintern.

Sankt Anna skärgård fotograf Mattias Brauns Östergötland i bilder

Vandring och naturupplevelser i Sankt Anna skärgård

Få saker slår Sankt Anna skärgård i vinterskrud, nu bjuder skärgården på ett fantastiskt dramatiskt landskap. Packa matsäck och en varm mössa (det blåser en del i skärgården så här års, men det är det värt), åk ut till Lagnö och vandra på någon av områdets lättvandrade leder. Åk sen vidare till Mon där ni kan avnjuta fantastisk mat med storslagen utsikt (men kolla deras sida på facebook först, så de har öppet just den dagen). Avsluta med en tur på Naturstigen i Tyrislöt om kraften finns kvar.

Sen i våras presenteras de flesta av skärgårdens (och kommunens) vandringsleder i appen Naturkartan, som varmt rekommenderas.

En levande stadskärna att upptäcka på egen hand

Söderköpings stadskärna är välkänd för sina personliga, unika butiker. Här kan ni lösa julklappsinköpen tack vare butikspersonalen som gärna både visar och levererar produkterna utanför butik! Förgyll shoppingturen med ett besök på våra lokala restauranger och caféer som alla erbjuder take-away och ta en promenad längs Storån och fascineras av de nymålade elskåpen. Glöm inte gå förbi kanalhamnen vid Göta kanal också som är en upplevelse året om, här finns flera trevliga restauranger som har öppet året om. Dessutom når ni Ramunderbergets utkikspunkt via de 318 trappstegen med början vid slussen.

Under december upplever ni Söderköpingsjul i hela stadskärnan, missa inte det!

Aktiviteter på Ramunderberget oavsett väder och årstid

Nuförtiden låter ju ofta kylan och snön vänta på sig långt in på förvåren. Kreativa idrottsklubbar i Söderköping har säkrat att stadens fantastiska berg kan vara en plats för motion och rekreation oavsett årstid,  väder och underlag. När snön äntligen gör oss sällskap, skynda dra fram skidor och pjäxor ur förrådet och ge er ut på de välpreparerade spåren på Ramunderberget. Lyser snön däremot med sin frånvaro tar ni er fram i samma marker och välpreparerade leder på MTB-cykel med olika utmaningsnivåer som kan passa alla.

Oavsett om snön tittar fram eller ej kan skridskorna snöras på för på Vikingen finns en konstfrusen isbana, som är tillgänglig hela vintern, förutsatt värmen inte blir alltför hög.

 

Medeltida Söderköping under våra fötter

Vi kan inte nog lyfta fram våra medeltida kvarter i Söderköping! Känslan av att promenera genom Drothemskvarteren och plötsligt inse att kvarteren man rör sig i fanns här redan på medeltiden – en hisnande tanke. Slå sällskap med historikern Dick Harrison i vår digitala guide och lär er mer om munkarnas liv i klostret, Gunvat som ristade en runa och om handelsflottorna som seglade ända upp till stadskärnan, eftersom havet nådde ända in till staden då. Dessutom hittar ni längs promenaden flera installationer, som berättar om den medeltida staden. En aktivitet som uppskattas av de lite större barnen och ni har garanterat samtalsämnen under myskvällarna hela vintern!

Behöver ni mer inspiration? Besök oss våra sociala kanaler!