Söderköpings gästabud

 

2020 skulle Söderköpings Gästabud ha firat 15-årsjubileum; artister var bokade, programmet spikat… och så vet ju alla vad som hände…

 

tre män i raddarrustning

Men föreningen låter sig inte nedslås av ett tillfälligt stopp.  Nu laddar vi om och ställer om som det brukar heta. Årets evenemang blir förstås inte den folkfest vi är vana vid, men vi ska bjuda på så mycket medeltidskänsla det går. Det blir vimplar och facklor, en  anpassad medeltida torghandel, skapande verkstad, guidningar och förhoppningsvis möjlighet till artisteri i pop-up-format. En del kan också bli digitalt, en omedeltida lösning för en medeltida upplevelse. Vi hoppas förstås också att ALLA ska vilja klä sig i medeltida kläder och bidra till stämningen liksom att restauranger och butiker försöker tänka medeltid på alla sätt och vis. Med förnuft och fantasi kan vi ändå bjuda på en fin upplevelse!

Riddarespel

Gästabudet startade i blygsam skala 2006 och blev snabbt en succé. Publiken strömmade till från hela Sverige men främst från närområdet. Det kom 5000, 10 000, 15 000, 20 000. Evenemanget drevs från början av Stadskärneföreningen med stöd från kommunen och kyrkan. Initiativtagare var Korp och Robert på företaget Korps som då hade etablerat sig i Söderköping. Så småningom startades en ekonomisk förening av Stadskärneföreningen, kommunen och Söderköping Sankt Anna församling. Numera förstärkt av Riksteatern Söderköping och av Korps.

 

Efter ett par år anslöt Nordisk Medeltida Musikfestival, NoMeMus, till arrangemanget. Det drivs separat men inträffar under samma dagar och vi samarbetar omkring marknadsföring och mycket annat. Här framförs fantastisk medeltida musik av artister framför allt från Norden och Baltikum.

 

Många är de gycklare, musiker, ryttare, akrobater, stridsartister, eldartister,  knallar och matknallar har besökt oss genom åren och många har blivit trogna återvändare.  Vi har haft medeltida bröllop, kurser, workshops, föredrag och guidningar. Vi har låtit tusentals barn prova medeltida utmaningar, skapa, leka, rida och lära sej.  Vi har haft stora konserter med utländska artister, olika blandade arenaföreställningar.  Evenemangets största fiender är regnet, blåsten och åskan – men faktum är att solen oftast lyser över Gästabudet!  

Medeltidsklädd familj

På Gästabudet har det alltid funnits något för stora och små. Tydligt är att tornerspelen är en riktig familjehappening för alla åldrar där man blir lika imponerad av ryttarnas skicklighet varje gång.  Eldshowerna är också enormt populära och vi har man kunnat följa TRiX utveckling under 15 år - från lite enklare eldakrobatik på gatan och i kyrkparken till fullsatt arena med uppbyggd med läktare för tusen personer, uppbyggd scen, ljud och ljus och en otroligt avancerad och hisnande show.

 

Bland andra troget återkommande hittar vi musikgruppen Galtagaldr som hävdar att de har hållit på så länge att de snart är medeltida på riktigt (så är de också arkeologer!) och den fantastiska magikern Arkadia som förvrider huvudet på alla. Gissa om vi har försökt följa varje liten rörelse för att räkna ut hur det går till – men man blir lika förbluffad varje gång. Hur i hela friden hamnade melonen där?!

                

Gästabudet vill också passa på att tacka alla volontärer, de är helt avgörande för ett så stort event – hundratals facklor och eldar ska hållas brinnande, vimplar ska sättas upp, mat till artister och volontärer ska tillagas, gator och toaletter ska hållas rena, service ska finnas till besökare – allt måste rulla smidigt och efter så här många år har vi verkligen hittat en bra form. Tack också till alla som besökt oss genom åren och bidragit till den fina stämningen!

Välkomna digitalt eller IRL till Gästabudet 2021, vecka 34 i slutet av augusti – håll utkik när det närmar sig på hemsidan www.gastabud.se