Luciatraditionerna lyser upp vintermörkret

Som en mild påminnelse om ljusare tider när vintermörkret omsluter oss som mest, kommer hon varje år den 13e december – Lucia. Nuförtiden en efterlängtad ljusgestalt som bjuder på skönsång och samvaro, så även på olika platser i Söderköping. Men annat sägs det varit förr.

Vårt svenska luciafirande är en nygammal tradition som egentligen fick fart först under 1920-talet. Dessförinnan ansågs lucianatten av det gamla bondesamhället vara farlig. Då var ockulta makter i rörelse och drev övernaturliga väsen över gårdarna och djuren ansågs kunna tala. Den natten var även djävulen, Lucifer, ute och härjade. Lucifer kunde förvandla sig till en katt. Därav namnet lussekatt på våra saffransförsedda bakverk.

Samtidigt har man kunnat hitta historier om en vitklädd Lucia som uppvaktar med ljusstakar i händerna och med vingar på ryggen från mitten av 1700-talet. Antagligen inspirerad av den tyska traditionen Christkindlein, en julängel med ljus i hår. Genom åren har utförandet och formen varierat, men i slutet av 1920-talet arrangerade en dagstidning i Stockholm det första offentliga luciatåget. Därefter spreds konceptet över landet, och tävlingar kring den ärofyllda luciarollen blev allt vanligare.

Även Söderköping har en fin tradition av lucia-firande naturligtvis, eller mer korrekt, flera traditioner faktiskt. Dels den mer klassiska, mångåriga traditionen, där Kulturskolans elever gestaltar lucia med hennes följe. Deras intensiva lussande inleds med en högtidlig luciakröning i St Laurentii kyrka på söndagskvällen den 12 december. Då delar även Föreningen Stadskärnan och Guldmakeriet ut de traditionella luciasmyckena till lucia och hennes följe. Efter en stämningsfull inledning på ett ärofyllt uppdrag, vidtar en intensiv luciadag för alla inblandade med besök hos både företag och vårdinrättningar runt om i kommunen.

En nyare, mer ovanlig tradition på luciadagen i Söderköping, är Söderköpings Ryttarsällskaps ridande luciatåg. Följet rider från SRS stallar vid 17-tiden på måndagen, vidare genom Albogas bostadsområden, över E22 vid Stinsen och ner längs Skönbergagatan till Birkagården. Efter en kort sångstund på Birkagårdens gård, vänder de tillbaka via Brunnsparken och Stinsen hem till stallet igen. En väldigt mysig och lite ovanlig tradition, som uppskattas av många förbipasserande.

Oavsett vilken, en lucia med följe skänker alltid en särskild känsla av lugn och glädje. Något som den sicilianska flickan Lucia också tros ha gjort. Det var hon som enligt sägnen dödades och blev ett helgon (Sankta Lucia) den 13 december år 304 e Kr. Lucia berättas ha varit en tidig kristen, trots då rådande förbud mot Kristendomen i Italien. Henens hemlighet avslöjades av hennes fästman till Kejsarens soldater efter att hon skänkt sin hemgift till de fattiga.

Ta chansen att uppleva en av Söderköpings egna lucior, mer information om platser och tider finns på visit.soderkoping.se

 

Visit Söderköpings lucia 2020 Julia Edvardsson