Söderköping bjuder på en aktiv vinter – oavsett väderlek

Melker och Gert på Idrott & Fritid, Söderköpings kommun
den 15 november 2021 Melker och Gert på Idrott & Fritid, Söderköpings kommun
Vintern ligger runt hörnet. Här kommer lite tips på vinteraktiviteter i Söderköpings kommun. Söderköping erbjuder många idrotts- och friluftslivsaktiviteter. Allt ifrån skid- och skridskoåkning till vandring i vinterlandskap med stopp för grillning.

Isbanan vid Göta kanalhamnen

På glid i Söderköpings kommun
På Vikingavallens konstfrusna isbana finns möjlighet att åka skridskor från mitten av december till slutet av februari. Passar bra för såväl nybörjare som erfarna. Barnfamiljen som vill prova på lite mer stadsnära skridskoåkning kan besöka konstisen på dansbanan vid Göta kanal under december och januari.

Om vädret tillåter kan skridskoentusiaster även åka på flertalet sjöar, vattendrag och hav runt om i kommunen. Exempelvis Klarsjön, Göta kanal och Sankt Anna skärgård. Större isytor som dessa lämpar sig väl för turer på långfärdsskridskor. Vad sägs som att åka ut en solig vinterdag med matsäck och gott sällskap? Det är jätteviktigt att alltid följa de råd som gäller för skridskoåkning på naturis och de rekommendationer som finns för de specifika isar du önskar åka på. Friluftsfrämjandet har många tips och råd för den som vill lära sig mer om långfärdsskridskor.

Med lagg på vitt underlag

När snön har fallit kan vi rekommendera att ta en tur på skidor på någon av de spår som anläggs i Söderköping. Ett bra sätt att ge kroppen motion och träning av bara farten. 

Söderköpings skidklubb anlägger skidspår vid bland annat Petersburg på Ramunderberget, där går det även fint att åka pulka. Efter turen finns möjlighet att duscha, basta och byta om på Motionscentralen. Skidspår erbjuds även vid SOK-stugan i Alboga, NSGK i Hyllinge och Kanalbanken vid Tegelbruket-Mem. För yngre skidfantaster kan vi tipsa om lilla Vasaloppet som arrangeras av Söderköpings skidklubb.

Vandring och lek i skog och mark
En aktivitet som går alldeles utmärkt att genomföra även utan is och snö är vandring. Upplev Söderköpings vackra vinterlandskap genom turer på några av kommunens många motions- och vandringslingor, eller besök några av de 20 olika naturreservat som finns i Söderköping. Exempelvis Borgbergsleden (11km), Albogaskogen (5km), Kvarnbergsleden (2.5km), Svartdalens naturreservat och Stora Rimmö Naturreservat. För mer information om vandringsleder och naturreservat i Söderköping kan vi tipsa om www.naturkartan.se/sv/soderkoping, som även finns  att ladda hem som app. Hemsidan ger utförlig information om alla dessa natursköna platser, vilket underlättar att hitta området som passar just dig.  

 

För barnfamiljer kan vi flagga lite extra för Albogaskogen som tillhandahåller den populära skogslekplatsen Kottebanan för barn från cirka fem år och uppåt. I nära anslutning till lekplatsen finns även utegym, flera grillplatser, vindskydd, toalett, belysta motionsspår samt tillgänglighetsslingan En gång för alla. Varför inte passa på att träna medan barnen leker för att sedan grilla tillsammans? 

Utöver nämnda aktiviteter finns ett rikt föreningsliv i Söderköping som gör ett fantastiskt arbete för idrotts- och fritidslivet i kommunen. För de som är intresserade av föreningarna och deras aktiviteter finns föreningsregistret under fliken kultur och fritid på kommunens hemsida.

 

Psst...Du har väl inte missat Fritidslagret! För den som vill spara på miljön och plånboken finns Fritidslagret som tillhandahåller utrustning för utlåning. Exempelvis finns skridskor och skidor för såväl stora som små. Fritidslagret har öppet varje dag kl. 09:00-15:00 och ligger vid gamla tvätten, det gula huset bakom sporthallen Vikingen. Här kan du även lämna in sport- och fritidsutrustning som inte används längre men kan komma till nytta hos andra.

 

Vandra i Söderköpings kommun