Sagan om hur Ramunderberget fick sitt namn

Det mytomspunna Ramunderberget reser sig över havet och ger Söderköping en mäktig inramning. Ramunderberget har en lång och även mytomspunnen historia.

Ibland sägs det att Ramunder vara en jätte, andra gånger ett troll. Lika ofta beskrivs han som en viking, en riktigt stor och stark sådan.

 

Sankt Laurentti kyrka i vintersnö

I förra årets adventssaga "Sagan om hur Ramunderberget fick sitt namn" bjöds vi på en digital historisk resa bland vikingar, äventyr till havs och kärleksäventyr i Söderköpings natur. I år utvecklar vi sagan än mer med förhoppningar om att Sagan om ramunder, i någon form varje advent, skall bli en återkommande tradition i Söderköping.  

Varje söndag i advent kommer nämligen en mini teater i St:Laurentii kyrka utspelas om självaste Ramunder. 

Det skaps en magisk, mystisk och stämningsfull adventssaga som avslutas med att vi tillsammans går ut ur kyrkan efter varje föreställning och ser en ny stjärna tändas på Ramunderberget. 

Många fascineras av Ramunderberget och dess namn och många olika historier finns. Vi valde i år att bygga på fjolårets saga och göra den till en mini teater. Vi kommer utforma sagan lite mer på självaste Ramunder. Vem var han egentligen som person och är det han som nu druckit upp allt vatten i kanalen för att överleva vintern?

 

Adventsagan blev framtagen av författare Susanna Lönnqvist.  I år får vi mötas IRL  igen och St: Laurentii kyrka öppnar upp för en, förhoppningsvis,  ny tradition där Teatergruppen Sythercopie varje advent gestaltar Söderköpings mystiska mytomspunna berg i form av en sovande Jätte, med start den 28 november kl 15.00 i St: Laurentii Kyrka.

Föreställningen blir cirka 20-25 min lång och passar gammal som ung.

Ett perfekt sätt att göra alla adventsöndagar lite extra mysiga och stämningsfulla med familj eller vänner.